Uvodi se nova taksa na aerodromima

Bez autora
Aug 23 2011

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH uvodi novu taksu, za koju neki prevoznici i aerodromi smatraju da će ugroziti razvoj civilnog vazduhoplovstva u našoj zemlji. Naime, pomenuta odluka je još u fazi nacrta, a predviđeno je uvođenje naknade koju plaćaju putnici u odlasku s aerodroma i kompanije za prevezenu robu u civilnom saobraćaju. Odluka je loša i treba je ukinuti. Obavljene su konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima iz oblasti civilnog vazduhoplovstva RS i stav je svih njih da navedenu odluku nije primjereno donositi u uslovima ekonomske krize i kada se vodi borba za svakog prevezenog putnika. Direkcija ima stabilne budžetske prihode, te nije neophodno donošenje ovakve odluke...

Uvodi se nova taksa na aerodromimaDirekcija za civilno vazduhoplovstvo BiH uvodi novu taksu, za koju neki prevoznici i aerodromi smatraju da će ugroziti razvoj civilnog vazduhoplovstva u našoj zemlji.

Naime, pomenuta odluka je još u fazi nacrta, a predviđeno je uvođenje naknade koju plaćaju putnici u odlasku s aerodroma i kompanije za prevezenu robu u civilnom saobraćaju.
 
Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, kaže da je odluka loša i da je treba ukinuti.
 
"Obavili smo konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima iz oblasti civilnog vazduhoplovstva RS i stav je svih njih da navedenu odluku nije primjereno donositi u uslovima ekonomske krize i kada se vodi borba za svakog prevezenog putnika", rekao je Čubrilović.
 
On smatra da Direkcija ima stabilne budžetske prihode, te da nije neophodno donošenje ovakve odluke, iako priznaje da za nju Direkcija ima zakonsko uporište.
 
Iako smo više puta pokušavali, proteklih dana nismo uspjeli dobiti predstavnike Aerodroma i "Sky Srpske", operatera RS, najvjerovatnije zbog godišnjih odmora.
 
Enver Jukanović, direktor Aerodroma Tuzla, kaže da će ovom odlukom, ako ona bude usvojena u ovoj formi, biti otežano poslovanje svih aerodroma u BiH, a oni u FBiH će biti dovedeni u lošiji položaj u odnosu na aerodrome u RS, jer, kako je istakao, federalni aerodromi već nekoliko godina plaćaju i taksu federalnoj vladi, dok Aerodrom Banjaluka u RS takav namet nema.
 
Posebno je istakao da će niskobudžetni prevoznici biti obeshrabreni da dođu poslovati u BiH.
 
"Ova taska, koju je uvela federalna vlada prije nekoliko godina, pokazala se kao loša jer je veliki broj kompanija vrlo nerado plaća. Uvođenjem nove takse o dolasku niskobudžetnih kompnija, koje sigurno neće to platiti, da i ne govorimo. Šta to znači za razvoj bh. civilnog vazduhoplovstva, iz ovog procijenite sami", rekao je on.
 
On je mišljenja da treba, ako se već ta taksa ne može ukinuti, uvesti da barem pola tog novca ide na račun aerodroma, a druga polovina Direkciji.
 
Nismo mogli nikoga konktaktirati ni na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, takođe zbog godišnjih odmora.
 
Međutim, u Direkciji od takse ne namjeravaju odustati i smatraju je opravdanom.
 
Milena Mićić, ekspert za međunarodnu saradnju Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, kaže da odluka ne samo da ima zakonsko uporište, već da se radi o vrsti naknade koja je uobičajena svuda u svijetu i da se ne može definisati kao "namet".
 
Istakla je da je odluka i dalje u fazi nacrta, te da svako može iznijeti svoje primjedbe u roku od 30 dana koje će biti razmotrene.
 
"To se nikako ne može definisati kao namet koji će donijeti negativne efekte po razvoj vazduhoplovstva", istakla je Mićićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik